Wind uit Barcelona
 
Ik ben een zeiler, dus ik praat graag en vaak over het weer. Het weer zit niet mee. Het waait sinds we zijn vertrokken uit het zuidwesten, daarvandaan waar wij heen willen. Dat heet ‘een uitdaging’. We hebben meer wolken dan zon, meer wind dan luwte en meer onweer dan regen.
 
Na onze aankomst in Gijon, krap 1 week geleden, hebben we nog maar één middag en één nacht gevaren. Donderdag vertrokken we moedig op weg naar La Coruna. Ongunstige wind, maar met de motor moest het kunnen. Na drie uur tegen 4,6 meter hoge golven gebeukt te hebben (9,2 van top tot dal), zijn we rechtsomkeert gegaan. Voor het eerst in mijn kapiteinsbestaan keerde ik onverrichter zake terug naar de haven van vertrek. Op de terugweg maakten we bovenop een imposante kruisgolf zoveel slagzij dat het water de patrijspoorten aan bakboord toucheerde. “Wow, ons huis vielt om,” merkte Gaje geschrokken op.
 
Van vrijdagavond tot zaterdagochtend zag het weer er heel even goed uit. Alle hobby-meteorologen in de haven tezamen voorzagen geen gevaren. We denderden met nog twee schepen, de Kaat en de Sea Horse, de nacht in op weg naar Ribadeo. Middenin de nacht begon het onweer op enkele honderden meters in de zee te slaan. De wind joeg aan tot 7 Beaufort. Tegen uiteraard. Eerlijk is eerlijk; ik zat heerlijk in de stuurhut en merkte er weinig van. Mijn opa zei altijd dat onweer nooit in je boot kan slaan, omdat water een supergeleider is en meer aantrekkingskracht heeft dan je mast. Niet iedereen zal het met hem eens zijn, maar bij gebrek aan bewijs en aan uitwijkmogelijkheden, geloof ik heilig in zijn wijsheid.
 
Bij 900 toeren gromt onze Volvo-Penta MD67 tevreden als een volgevreten Nijlpaard en zijn we nergens meer door te stoppen. Ribadeo is behaald, 63 mijl dichter bij Barcelona. De komende twee dagen dendert een storm langs Finisterre. Windkracht 8? 9? Ik ga in elk geval niet uitvinden of het einde van dé wereld ook het einde van de mijne wordt. En wat maakt het ook uit? We zijn immer thuis en op ons werk en in een idyllische pelgrimshalte.
zondag 17 augustus 2008